Skupina znanstvenika priprema se, a njihova srca lupaju. Spustit će se u nepoznatu šupljinu na padini planine usred ničega. Oni hodaju do njezinog ruba, naslanjaju se natrag i dopuštaju gravitaciji da ih povuče u zemlju.

Počelo je kao običan dan za ovaj tim kineskih istraživača, ali to bi se završilo masovnim otkrićem. Kad su napokon stigli do dna pećine, pogledali su veličanstveni krajolik za razliku od svega što je ranije otkriveno.

Naš planet čuva mnoge tajne. Ta su čuda podzemna; oni su na dnu oceana, u krošnjama drveća i ispred nas. Tek kad planeta bude spremna, hoće li ih otkriti.

Magazin Dyrt

Jedna od tih čuda su rupe. Oni se formiraju po cijelom svijetu, odmah ispod naših nogu. Oni se formiraju stotinama tisuća godina, dok nam jednog dana Majka Priroda ne pokaže što je ispod.

Flickr

Jedno područje koje obiluje ponorima je okrug Fengshan, u autonomnoj pokrajini Guangxi Zhuang u južnoj središnjoj Kini. Ovaj čudesni krajolik svake godine privlači turiste i posjetitelje – i, iz dobrog razloga, znanstvenike.

Xinhua

Vidite, ponori se formiraju u onome što se zove krško okruženje. Oblikuje se topografija krša zbog erozije vrsta stijena koje su topive u vodi. Osim toga, voda će s vremenom otopiti određene vrste stijena zbog nedostatka ispusta za drenažu u stijenskoj stijeni.

Kada se to dogodi, on će formirati vrtaču ili depresiju u zemlji. Otvori za brtvljenje također se mogu formirati zbog čestih smrzavanja i odmrzavanja podzemnih voda, kao i zbog loših vodovodnih radova. Kakve to ima veze s Fengshan županijom?

 

Cvrkut

Okrug Fengshan je kraški režim koji je također poznat po svojim masivnim špiljskim sustavima (postoji 50 poznatih špilja na površini od 20.000 četvornih metara)! Značajke poput ovog mame znanstvenike na područje iz cijelog svijeta.

 

Blog Allison Williams

Dana 4. listopada 2018., 19 znanstvenika s Kineske akademije geoloških znanosti Geološkog instituta i Međunarodne udruge pećina započelo je četverodnevnu ekspediciju kroz planine koja bi ih dovela do nevjerojatnog otkrića.

Euronews / YouTube

Imali su zadatak doći do velike vrtače kako bi zabilježili točne dimenzije i prostranost špilje. Kad su napokon stigli do rupe, namjestili su se kako bi se spustili u šupljinu.

Euronews / YouTube

Spustili su se pomoću tehnike jednostrukog užeta, što omogućava roniocima da se spuste u otvor pomoću jednog vertikalnog užeta. Opasno? Potencijalno. No ti su stručnjaci znali što rade.

 

Eruonews / YouTube

Kad je tim završio svoje spuštanje i ponovno stavio noge na čvrsto tlo, bili su zapanjeni onim što su upravo ušli. Brzo su shvatili da to nije samo obična ponikva.

Rosysea

To je bio tiankeng, kako bi rekli Kinezi. Tiankeng prevodi u “skyhole”, ponikve koje se spuštaju preko 100 stopa. U svijetu postoji manje od 100 poznatih tiankeng-ova. Time je njihova misija istraživanja svjetske klase.

Eyevine

Geolozi i istraživači htjeli su koristiti tehniku 3D skeniranja kako bi ispitali veličinu glavne dvorane i svih hodnika koji su ležali uspavani ispod zemlje i čekaju da budu izloženi.

Alessio Romeo / ESA

Solarne farme u gradu Solarne farme za zgradeAd By Kliknite za saznati više. Vidi više

Zaključili su da je podrum pećine pao gotovo 400 stopa ispod površine i protezao se oko 650 stopa u duljinu. Ušće špilje bilo je široko oko 330 stopa. Značenje?

euronews

To je značilo da je volumen prostora u kojem su stajali bio ogroman 236 milijuna kubičnih stopa! U špilji je također postojala i pod-dvorana koja je bila visoka gotovo 500 stopa – i sve je to bilo pod zemljom. To je značilo da je špilja dovoljno velika da stane u veliku piramidu u Gizi, ne jednom, već dvaput!

Nevjerojatno, zapamtite da je sve to bilo skriveno pod zemljom! Ovo otkriće o masivnoj pećini stvorenoj tisućama godina bilo je monumentalno.

Tim je također otkrio da bi špilja mogla biti u sredini kolapsa. Skenovi su otkrili da postoji mreža podzemnih rijeka koje se hrane rijekom Panjang.

South China Morning Post

Kako su uzroci ponora često erozija stijena ili podzemnih voda, stručnjaci su naravno pretpostavili da su te podzemne rijeke vjerojatno odgovorne za stvaranje špilje – i uzrok ponora.

euronews

Tim je pohvaljen za njihovo otkriće, ali nije mogao uzeti sve zasluge. Istraživači iz Hong Konga prvotno su otkrili ponor koji je potaknuo njihov tim na daljnje istraživanje. U njihovu čast, nazvali su pećinu Hong Kong Haiting Hall.

Kineski geološki pregled

Znanstvenici se nadaju da će njihova istraživanja provedena u špilji pomoći u rasvjetljavanju izvanrednog i promjenjivog krajolika regije Fengshan County u Kini.

Globalna mreža geoparkova

Gledajte kako se tim spušta u Hong Kong Haiting Hall. Možete istražiti špilju više sami kada kopati u zakivanje videa u nastavku!