Ryhmä tiedemiehiä nousee ylös, heidän sydämensä jytinä. He tulevat laskeutumaan tuntemattomaan onteloon vuorenrinteellä keskellä mitään. He kävelevät sen reunaan, nojaavat taaksepäin ja antavat painovoiman vetää ne maahan.

Se alkoi tavallisena päivänä tämän kiinalaisten tutkimusmatkailijoiden joukkueelle, mutta se päättyisi massiivisella löydöllä. Kun he pääsivät lopulta luolan pohjaan, he laskivat silmänsä upeaan maisemaan, toisin kuin mitä ennen löydettiin.

Planeettamme pitää monia salaisuuksia. Nämä ihmeet ovat maan alla; he ovat meren pohjassa, puiden latvoissa ja aivan edessä. Ainoastaan silloin, kun planeetta on valmis, paljastaa se ne.

Dyrt-lehti

Sinkholes ovat yksi niistä ihmeistä. Ne muodostavat kaikkialla maailmassa, aivan jalkojemme alla. Ne muodostavat satoja tuhansia vuosia, kunnes eräänä päivänä äiti luonto osoittaa meille, mitä alla on.

Flickr

Yksi alue, joka on täynnä sinkholeja, on Fengshanin lääni, Etelä-Keski-Kiinan Guangxi Zhuangin autonominen alue. Tämä ihmeellinen maisema houkuttelee matkailijoita ja vierailijoita joka vuosi – ja hyvästä syystä tiedemiehet.

Xinhua

Katso, sinkholes muodostavat mitä kutsutaan karst-ympäristöksi. Karst topografia muodostaa veteen liukenevien kalliotyyppien eroosion vuoksi. Lisäksi vesi liukenee tietyntyyppisiä kallioita ajan myötä, koska kallioperään ei ole tyhjennysputkia.

Kun näin tapahtuu, se muodostaa sinkhole tai masennuksen maahan. Sinkholes voi muodostaa myös maanalaisen veden usein jäädyttämisen ja sulatuksen sekä sotkullisten putkityötöiden vuoksi. Mitä tämä liittyy Fengshanin piirikuntaan?

 

Viserrys

Fengshanin lääni on myös karstilaji, joka tunnetaan myös massiivisista luolajärjestelmistään (50 tunnetulla luolalla on 20 000 neliömetriä)! Ominaisuudet, kuten tämä houkutella tutkijoita alueelle kaikkialta maailmasta.

 

Allison Williamsin blogi

Lokakuun 4. päivänä 2018 19 tutkijaa Kiinan geologian tiedeakatemian Karst Geologian instituutista ja Kansainvälisestä luolayhdistyksestä alkoivat neljän päivän retkikunta vuorten läpi, mikä johti hämmästyttävään löytöön.

Euronews / YouTube

He olivat lähetystyöhön, jotta he pääsisivät suureen sinkkiin, jotta he voisivat tallentaa luolan tarkat mitat ja laajuuden. Kun he vihdoin pääsivät aukkoon, he pyrkivät ajamaan alas onteloon.

Euronews / YouTube

He laskivat itsensä yhdellä köysitekniikalla, joka sallii luolan sukeltajien kaskadin aukkoon yhdellä pystysuoralla köydellä. Vaarallista? Mahdollisesti. Mutta nämä ammattilaiset tiesivät, mitä he tekivät.

 

Eruonews / YouTube

Kun joukkue päätti laskeutumisensa ja asetti jalkansa jälleen vakaalle alustalle, he olivat hämmästyneitä siitä, mitä he juuri kirjoittivat. He tajusivat nopeasti, että se ei ollut vain tavallinen sinkhole.

Rosysea

Tämä oli tiankeng, kuten kiinalaiset sanoivat. Tiankeng kääntyy “skyhole”, sinkholes, jotka ulottuvat yli 100 jalkaa. Maailmassa on alle 100 tunnettua tiankengiä. Tämä teki heidän tutkimusryhmänsä maailmanluokan.

Eyevine

Geologit ja tutkijat käyttivät 3D-skannaustekniikkaa tutkiakseen pääsalin kokoa ja kaikkia maan alla seisovia käytäviä, jotka odottavat altistumista.

Alessio Romeo / ESA

Solar-maatilat kaupungissa? Solar-maatilat rakennuksiinAd By Klikkaa lisätietoja. Katso lisää

He päättelivät, että luolan kellari laski lähes 400 jalkaa pinnan alapuolelle ja venytti noin 650 metriä pitkä. Luolan suu oli noin 330 metriä leveä. Merkitys?

Euronews

Tämä merkitsi sitä, että niiden tilojen määrä, johon he seisoivat, oli suuri 236 miljoonaa kuutiometriä! Luolassa oli myös aula, joka oli lähes 500 metriä pitkä – ja tämä oli kaikki maan alla. T hänen tarkoitti, että luola oli tarpeeksi suuri Gizan suurelle pyramidille, ei kerran, vaan kahdesti!

Uskomattoman, muista, että tämä kaikki oli piilossa maan alla! Tämä tutkimushavainto tuhansia vuosia luotu massiivinen luola oli monumentaalinen.

Tiimi huomasi myös, että luola saattaa olla keskellä. Skannaukset paljastivat, että Panyang-joelle kulkee maanalaisten jokien verkosto.

Etelä-Kiina Morning Post

Ja koska sinkholesin syyt ovat usein kivien tai maanalaisen veden eroosio, asiantuntijat olisivat luonnollisesti olleet näiden maanalaisten jokien luultavasti vastuussa luolan luomisesta – ja sinkhole-syy.

Euronews

Joukkue sai kiitosta löytöstään, mutta ei kyennyt ottamaan kaikkia luottoja. Hongkongin tutkijat löysivät alun perin sinkolan, joka houkutteli heidän tiiminsä tutkimaan edelleen. Heidän kunniakseen he nimesivät luola Hong Kong Haiting Halliksi.

Kiinan geologinen tutkimuskeskus

Tutkijat toivovat, että luolassa tehty tutkimus auttaa valaistamaan Fengshanin maakunnan alueen poikkeuksellista ja jatkuvasti muuttuvaa maisemaa Kiinassa.

Global Geoparks Network

Katso, kun joukkue laskeutuu Hong Kong Haiting Halliin. Voit tutustua luolaan enemmän itse, kun kaivat alla olevaan niittausvideoon!